Conceived in strong dialogue with its future users, Ithaka intends to revert the role of the inhabitant as mere consumer. A variety of dwellings, ranging from 24m2 studios to 400m2 lofts, houses a diverse community. Through a process of co-creation, initiated in an early stage of the development process, residents have been actively engaged in the design of their living environment, enhancing a sense of ownership, belonging and collectivity. As a result, the residential block provides both a multiplicity of individually customised living spaces and a strong collection of shared spaces. In response to the increasing volatility of relations in our contemporary throw-away society, this project aims to address citizenship as a mode of active participation in one’s everyday environment. 

ithaka site plan.jpg