COMMUNICATING COMMUNITIES

STUDY VILLA

Education

Confronted with an urban plan that described the school as a hidden jewel, VMX designed a shiny new building for pupils and teachers.

Conforming to the latest insights about education, the new premises of the Stedelijk Gymnasium in Den Bosch contain different types of study space, for both traditional classroom education and new forms of individual tutoring and self-study. The program is organised in different layers, each with its own materialisation. To appeal to the imagination of the students, rough and ‘spacy’ materials are used. Situated at the centre of the school is the large open space of the mediathèque, which functions as library and study area, with some informal teaching spaces. Yellow coloured glazing gives this space a distinctive atmosphere. From the outside, the building appears as a golden box with a light blue penthouse, floating above the schoolyard. 

Studievilla 02.jpg
Studievilla 09.jpg
Studievilla 05.jpg
Studievilla 06.jpg
Studievilla 12.jpg
Studievilla 15.jpg
Studievilla 13.jpg