COMMUNICATING COMMUNITIES

DNZ

Office

The new office building for a department of the Ministry of Water Management has been designed with the infrastructural works of this Ministry in mind: powerful and functional.

The robust nine-storey volume combines a characteristic appearance with generic use. By locating the vertical circulation and technical spaces outside of the main volume, a completely free plan could be created, following a wish for maximum flexibility of use. Supported by a wide-span structure, each office floor is constructed with only four columns inside the perimeter. The monolithic enclosure of the office block, made up of blue ceramic tiles with a pattern of circular windows, not only creates a distinctive facade, but also has an environmental purpose. Opposing the typical largely glazed office façade, the achieved reduction of the open surface and thereby solar heat entering the building substantially decreases the need for cooling, thus the building’s energy use.

Screen Shot 2017-02-03 at 17.21.44.png
Screen Shot 2017-01-20 at 11.40.52.png
Screen Shot 2017-01-20 at 11.43.12.png
Screen Shot 2017-01-20 at 11.43.24.png
DNZ 026.jpg
DNZ floorplan.jpg